Mají i instalatéři pohotovost, podobně jako lékaři?

Jednou z nejhorších věcí, která se nám doma může hned po požáru stát, je prasklé vodovodní či odpadní potrubí, či jinak unikající voda. Může totiž mít skutečně nepěkné následky, a to i v malém množství.

Tím hlavním problémem je samozřejmě namočení stěn. To vede k rozvoji plísně, a v mnoha případech i k porušení jejich statiky. Pokud je situace skutečně vážná, může být rozhodnuto až o zbourání daného domu. Tento problém je o to vážnější, pokud bydlíte v bytě, neboť pak zasáhne nejen vás, ale i sousedy bydlící pod vámi a vedle vás. A ti po vás samozřejmě budou chtít (oprávněně) náhradu škody na majetku.

instalater2

Protože to je další věc, která nás může díky tomu potkat. Pokud se nám objeví na podlaze voda, pak jsou naše věci ohroženy, zvláště pak dřevěný nábytek. Ten totiž vlhkost příliš dobře nesnáší. Nakonec jej dokonce může být nutné kompletně vyměnit.

Je tedy jasné, že včasná detekce úniku vody je základem pro prevenci větších škod. Tím prvním, co bychom v takovém případě měli udělat, je vypnout přívod vody. I proto je dobré vědět, kde se u vás doma nachází.

Následně je nutné lokalizovat místo poškození a pustit se do opravy. A zde se nám situace poněkud komplikuje. Většina vodovodních i odpadních trubek je zavedena ve zdi. Není tedy snadné se na ně dostat, nehledě na to, že zdaleka ne každý má potřebné nástroje a znalosti. Je tedy nutné zavolat odborníka.

instalater3

Problém je, že tyto nehody se stávají především večer či o víkendu nebo o svátcích, tedy mimo běžnou pracovní dobu. Otázkou tedy je, zda mají i instalatéři pohotovost, kam můžeme zavolat. Protože být celý víkend bez tekoucí vody je prakticky nemožné.

Naštěstí skutečně takovouto službu mají. Navíc ve velkých instalatérských firmách je neustále někdo k dispozici. Proto je dobré si předem zjistit kontakty, aby pak nenastalo jejich mantické hledání. To by totiž mohlo situaci jen zhoršit.

Back To Top